in

Mitől károsodik a hajunk?

Mindenki szeretne szép és egészséges hajat, de ezért tenni is kell. Fontos az odafigyelés és a törődés a hajunk esetében is, hogy meg tudjuk tartani a jó minőségét. A külső ápolás mellett a belső ápolásra is figyelni kell. Segíthetjük a hajunkat hajszépítő vitaminokkal, de lényeges az is, hogy mit eszünk, mennyi folyadékot iszunk és mennyire vagyunk stresszesek.

Segítsük a hajunkat, hogy ne károsodjon a haj szerkezete

Ezekre figyeljünk oda:

Túlzott fésülés, tupírozás.

Festés, szőkítés, dauer, klóros víz.

Az erős napfény és sós víz.

A hajszárítók, sütővasak és hajvasalók használatakor a hajat érő hőhatás okozta károsításra kell figyelni. Pl. nyáron nagy melegben ne használjunk hajszárítót, hagyjuk magától megszáradni. A sütővasakat és a hajvasalókat ne használjunk gyakran.

Ezek mind károsíthatják és törékennyé tehetik a hajat, a hajvégek töredezését okozhatják, a haj szerkezete megsérül.

Hogyan épül fel a hajszerkezet?

A hajszálunk három rétegre osztható: hajbél, kortex, kutikula.

A hajbél – medulla

Ez a hajszál legbelső rétege, keratint tartalmaz. Keratinokból, azaz rostos fehérjékből épül fel minden egyes hajszál, ez teszi lehetővé a hajképződést. A keratinok biztosítják a haj számára a szükséges nedvességet, tartást és rugalmasságot. Védelmet nyújtanak a napfénnyel, a hideggel és a meleggel szemben.

A hajkéreg – kortex

A legvastagabb réteg, a hajszál 75–90%-át teszi ki. Párhuzamos keratinrostokból épül fel. Ez a réteg nagymértékben meghatározza a hajszál jellegét, azaz szerkezetét, színét, rugalmasságát, vastagságát és nedvességtartalmát. Az ápolásnál mindig a hajunknak megfelelő ápolókat használjunk. Amennyiben nem vagyunk biztosak benn, hogy milyen a hajunk, akkor kérjük ki egy szakember tanácsát. Egy vékonyszálú haj más összetételű termékeket igényel mint a vastag szálú.

A külső hámréteg – kutikula

A hajszálat a káros külső hatásoktól a többrétegű, vékony kutikula védi. Átlátszó, ezért a hajpigmentek színe átlátszik rajta.

Összegezve kerüljük a 4 pontban összeszedett tevékenységeket! Táplálkozzunk egészségesen és igyunk sok folyadékot, mozogjunk! Használjunk minőségi és a hajunknak megfelelő ápolókat és styling termékeket!

 

Forrás: frizuraszepseg.hu

Mit gondolsz erről?

Szerző: Marci

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0

ŐSZÜLÉS RÖGTÖN 30 FELETT: MI OKOZZA, ÉS LEHET-E LASSÍTANI A FOLYAMATOT?

Uborkát a korpás hajra!