in

Mese a korianderről

KORIANDER, A KÜLÖNLEGES

A koriander, amelynek gyökerét, termését, valamint friss, üde zöld leveleit egyaránt hosszú ideje fogyasztja az emberiség a világ majdnem minden részén megtalálható fűszer- és gyógynövény.

koriander, tudományos nevén: coriandrum sativum növénytanilag ugyanabba a családba tartozik, mint a zeller. A napos, meleg éghajlatot kedvelő növény, őshazája is a Földközi-tenger partvidékén lehetett, hogy pontosan honnan származik, épp annyira kevéssé világos, mint az elnevezése (többen a görög koris szóból eredeztetik, ami szó szerint poloskát jelent), jóllehet mindkettőre számos elmélet született.

A koriander termése, az apró, kerek mag, valamint friss levele kerül leggyakrabban ételeinkbe. A koriander termése, az apró, kerek mag, valamint friss levele kerül leggyakrabban ételeinkbe

Azt régészeti kutatások bizonyítják, hogy már az ókorban is kedvelt fűszer- és gyógynövény lehetett – a nagy folyam menti és földközi-tengeri civilizációkban nem kevés mágikus tulajdonsággal is felruházták, ami persze igaz a távol-keleti kultúrákra is.

Kr. e. 5000 környékén már bizonyosan széles körben használták a növényt, de ennél korábbi leletek is maradtak a korianderről. A rejtélyes, Kr. e. 8. században élt babiloni uralkodó II. Marduk-apla-iddína kertjében már termett belőle. Magjait pedig megtalálták a legendás egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjának feltárása során. Az ókori görögök és természetesen a rómaiak is ismerték és használták, csakúgy, mint a kíniak (Kínában Kr. e. 400-ból származó leleteket találtak). Jóllehet nehéz elkülöníteni a korai konyhai felhasználását a gyógynövényként, illetőleg nem is ritkán mágikus tulajdonságokkal (ez utóbbiakra utalnak a királysírok leletei is) felruházott alkalmazásától, az egyértelmű, hogy korianderzölddel már a görög civilizáció polgárai is fűszerezték ételeiket, a magból nyert illóolajat pedig igen sokrétűen (többek között gyógyászati és kozmetikai célokra is) alkalmazták.

A római legionáriusok ismertették meg a növényt Európa északabbra fekvő területeinek lakosságával, és viszonylag korán, már az első évezred folyamán kezdett meghonosodni a kontinens belsejében is. A 17. század utolsó harmadában pedig már Észak-Amerikában is termesztették. A koriander világszerte elterjedt növény, különösen jelentős a konyhai felhasználása az indiai, thai, közép- és dél-amerikai konyhákban, fontos szerep jut neki az orosz, észak-afrikai és természetesen számos európai ország étkezési kultúrájában.

Koriander: egy növény – sokféle felhasználás

koriander elnevezés egyaránt vonatkozik a növény minden hasznosítható részére, mégis nagyon különbözik egymástól a levél és a termés. Ízben, illatban, felhasználás tekintetében is nagyok a különbségek. Aki csak most ismerkedne ezzel a növénnyel, jó, ha tudja, a termés, vagyis a mag egészen más ízvilágú, mint a friss levél!

M.A.G.

Mit gondolsz erről?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Újra maszkok a főszerepben

Női cipőkről mégtöbbet