in

Melyek a legnépszerűbb bob frizuratípusok

Sokszor dobálóznak a fodrászok és a fashionisták is a bob szóval, de mit is takar pontosan ez a trendi kifejezés? Kiknek áll jól a bob, és milyen típusát érdemes választani ovális, kerek, szögletes vagy éppen szívformájú arc esetén? Kik azok a legnagyobb sztárok, akik szintén bobokkal hódítanak? Utánajártunk, milyen formákban tombol évek óta a bob frizura, hogy egy kis segítséget nyújtsunk azoknak, akik már egy ideje kacérkodnak ezzel a stílussal, de még nem merték meglépni a nagy döntést.

1. Az örök klasszikus A-vonalú bob

Az egyik legnépszerűbb bob típus az A-vonalú, azaz a konkáv bob, amely annyit tesz, hogy a frizura első része hosszabb, az áll alá ér, míg a tarkónál rövidebb. Lehet a hosszkülönbség igazán markáns és alig észrevehető is. Ez a fazon igazi jolly joker, szinte minden életkorhoz, arctípushoz és színhez passzol. Kifejezetten jól áll neki egy kis balayage, hogy kiemelje a vágás különlegességét. Mivel az első tincsek hosszabbak, könnyen hátratűzhetők vagy száríthatók a maszkulin, erőteljes hatás kedvéért, de ha romantikusabb stílusra vágyunk, akár hajpántfonatot is készíthetünk egy ilyen típusú bobból.

Szinte nincs olyan celeb, akit ne láttunk volna már ezzel a frizurával, de az egyik legnagyobb klasszikusnak Jennifer Aniston A-vonalú szőke frizurája mondható, aki világosszőke melírcsíkokkal emelte ki a formában rejlő potenciált. Keira Knightley pedig szinte minden bobstílust végigpróbált már, az egyik kedvencünk a klasszikus A-vonalú bobja tengerparti hullámokkal, ami megtöri a stílus szigorú formáit.

Milyen arcformához ajánlott? Szinte mindegyikhez. A hosszúkás arcot ellenpontozza, ha éppen az állunk vonala alatt érnek véget az elülső tincsek.

2. A retró: a végzett bob

Az úgynevezett végzett bob egy, a tarkónál lépcsőzetesen vágott rövid frizura, amely extra volument ad a hajnak, és igen extravagáns hatást kölcsönöz, különösen ha például aszimmetrikus frufru is társul hozzá. Hullámos vagy természetesen göndör fürtökkel rendelkezőknek tökéletes választás akkor, ha már unják a nehezen kezelhető, dús hajkoronájukat. A végzett bob hosszítja a nyakat és kiemeli az arccsontot. Egyenes hajúaknak jól jön a végzett bobhoz egy körkefés szárító, amellyel egyszerűen beállíthatják a frizurájukat otthon is.

Az egyik leghíresebb graduated bob, azaz végzett bob tulajdonosa Victoria Beckham, aki hosszú évekig kitartott az ikonikus frizurája mellett. Jól is tette, hiszen optikailag dúsította a haját, kiemelte vékony nyakát és karakteres arcformáját is.

Milyen arcformához ajánlott? Az ovális arcot szélesíti ez a forma, így harmonikusabbá is teszi.

3. A kacér aszimmetrikus bob

Az aszimetrikus bob – ahogyan neve is mutatja, aszimmetrikus vágástechnikával készül, azaz az egyik oldalon rövidebb, a másikon pedig hosszabbak a hajvégek. Lehet lépcsőzetesen vágott vagy egyenes vonalú is, a lényeg az aszimmetriában rejlő kacérságban rejlik. Ha nincs kellőképpen texturálva ez a típusú frizura, akkor könnyen befejezetlennek tűnhet, ezért aki ilyen bobot választ, annak érdemes finishtermékeket is használnia, illetve profi fodrásszal vágatnia ezt a stílust.

Idén ősszel végigsöpört az interneten Jennifer Lopez új, aszimmetrikus bobja, amit Chris Appleton sztárfodrász vágott a dívának. J.Lo aszimmetrikus frizurájában a hosszkülönbség nem markáns, de éppen elég arra, hogy egy kis csavart vigyen a klasszikus bob fazonba, illetve direkt úgy lett vágva, hogy több helyen is el lehessen választani a hajat attól függően, hogy mekkora aszimmetriát szeretne megmutatni az énekesnő.

Milyen arcformához ajánlott? Remekül megtöri a kerek arc vonásait az aszimmetria, de szinte mindenki bátran bevállalhatja ezt a lookot.

4. A minimalisták kedvence, az egyenes bob

Egyenesen körbevágott frizura egyenlő hosszal: ennyit jelent a klasszikus bob, amely lehet egészen az állig, nyakközépig vagy kulcscsontig érő is – attól függően, hogy milyen az arcformánk. Ha túlságosan vékonyszálú vagy kevés hajunk van, akkor nem ez a legjobb fazon számunkra, mert könnyen lelapultnak, zsírosnak hathat. Ha egy kis csavart vinnénk ebbe a nagyon egyszerű frizurába, akkor a különböző frufruk alternatívát nyújthatnak, de a hosszától függően hajcsatokkal, hajpántokkal, tarkónál összekötött mini lófarokkal vagy a hajunk felső részének hátrafogásával is készíthetünk belőle alkalmi hajviseletet.

Reese Witherspoon nemrégiben váltott bobra. Azzal, hogy elhagyta hosszú fürtjeit, teljesen más lett az arckaraktere. Ezt még a színészi szerepei is lekövetik, gondoljunk csak a Doktor Szöszi és a Hatalmas Kis Hazugságok közötti hatalmas különbségre.

Milyen arcformához ajánlott? Szinte mindegyikhez, a kulcs az elválasztáson van: a szögletes arcformával rendelkezők inkább középen, míg a kerekebb arcúak oldalt elválasztva vágassák ezt a klasszikus formát.

5. A lob, azaz a long bob

A lob becenevet kapta a bob frizura hosszabb verziója, amely szinte már félhosszú hajnak is beillik. Általában A-vonalú vágásmód párosul hozzá, és tökéletes azoknak, akik azért nem szívesen válnának meg egy mutatós lófaroktól a bobjuk kedvéért. Ezt a hajat simán lehet fonni, göndöríteni, vasalni vagy kontyot tűzni belőle, ráadásul nagyon jól állnak neki a napszívta tincsek is – például a hajkontúrnál.

A Kardashian-klán szinte minden tagját láthattuk már ilyen-olyan bobfrizurával, talán Kim Kardashian az, akit a leggyakrabban látunk lob fazonnal: vagy szögegyenesre vasalt végekkel – amit üveghajnak is neveznek –, vagy nagy, befelé szárított stílusban viseli. Utóbbi romantikus bájt és lényegesen rövidebb hosszt ad, mint az egyenes verzió.

Milyen arcformához ajánlott? Elsősorban szív és kerek formájú archoz, mert a lob nyújtja az arcot.

View this post on Instagram

🤎

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Forrás: Marieclaire

Mit gondolsz erről?

Szerző: Marci

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rövid és félhosszú, tupírozott frizurák

Milyen bob fazonok léteznek