in

5 jel, hogy túl gyakran mosunk hajat

A hajunkat sokkal ritkábban kell mosnunk, mint az arcunkat, semmiképpen sem naponta. Ha valakinek gyorsan zsírosodik a haja, hajlamos lehet minden reggelt samponozással indítani, ám nagy valószínűséggel pont ez okozza a problémát. Érdemes alaposan elgondolkodni hajmosási szokásainkon, ha nem javul a helyzet.

Többet árthatunk a hajunknak, mint használunk a túl gyakori hajmosással. A sűrű samponozással, dörzsöléssel lemossuk a fejbőrről az értékes és szükséges olajokat, így sérülékenyebbé válik a haj és a bőr is. “Nincs mindenkire érvényes szám, hányszor javasolt hajat mosni egy héten. Ez függ a haj textúrájától, a faggyúmirigyek működésétől, egyéni érzékenységtől. Ám érdemes odafigyelni a hajunk jelzéseire, és ehhez igazítani a hajmosásokat” – figyelmeztet Tonya Lee Wise sztárfodrász. Megmutatjuk, milyen apróságok mutathatják, hogy túl gyakran mosunk hajat.

Gyorsan fakuló hajszín
Ha festetjük vagy szőkíttetjük a hajunkat, az jelezheti, hogy túl gyakran mossuk, ha gyorsan elveszíti vibráló, erős színét a frizuránk. Nemcsak a hajmosás gyakorisága fontos a festett hajnál, hanem a megfelelő sampon és hajkondicionáló használata is. Válasszunk olyan termékeket, melyeket speciálisan festett hajhoz ajánlanak. “Mossunk három-négy alkalommal hajat hetente a megfelelő samponnal, és ne feledkezzünk meg a speciális hajpakolásokról és kondicionálókról sem. Két hajmosás között pedig szárazsamponnal frissítsük fel a frizuránkat, ha szükségesnek érezzük” – javasolja a fodrász.

Száraz és bozontos hajszálak
A túl gyakori hajmosás nemcsak a frizura színét, hanem a textúráját is befolyásolhatja. “Hajmosáskor eltávolítjuk a szükséges zsírokat a fejbőr felszínéről, ha ez túl gyakran történik, száraz, viszkető, hámló foltok jelentkezhetnek a fejbőrön pont úgy, mint amikor a bőrünk kiszárad más testtájakon” – magyarázta Tonya Lee Wise. A hajszálak ismét kisimulnak és fénylenek, ahogy visszatér a megfelelő olajmennyiség a fejbőrünkre. Ezért ne feledkezzünk meg a tápláló és védő termékekről a haj formázásakor és hajmosáskor, ezzel segíthetjük a haj felszínének regenerálódását. A hajszálak sokkal puhábbak, könnyebben kezelhetőek és egészségesebbek lesznek.

Töredezett hajvégek
Ha a szokásosnál több töredezett hajvéget észlelünk, ez a túl gyakori hajmosás egyik jele lehet. “A vizes haj sokkal sérülékenyebb, törékenyebb. Minél gyakrabban mossuk a hajat, annál többször tesszük ki a töredezés veszélyének” – figyelmeztet a fodrász.

Fakó, fényevesztett haj
Nem csak a fejbőr, maguk a hajszálak is kiszáradhatnak a gyakori samponozástól. Ez fakó, fénytelen hajszínben mutatkozik meg. “A fényes haj egészséges haj. Ha azt tapasztaljuk, hogy kiszürkült a hajunk, azt jelenti, hogy elveszítette a hidratáltságát. Nem csak a hajmosások számát, a sampon mennyiségét is érdemes csökkenteni ilyen esetben” – javasolta a sztárfodrász.

Hullik a korpa
A fejbőr kiszáradásának következménye lehet a korpásodás is. “Ha minimálisra csökkentjük a samponhasználatot, segítünk a fejbőrünknek regenerálódni, visszaáll a faggyútermelés természetes állapota” – magyarázta a fodrász. Ha a korpásodás nagyon erős, érdemes kevés teafaolajjal átmasszírozni a fejbőrt, mivel ez segíthet, ha esetleg gombás fertőzés áll a probléma hátterében.

Forrás: marieclaire.hu

Mit gondolsz erről?

Szerző: Marci

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 pixie frizura

4 tipp, amivel megállíthatod a hajhullást