in

Az ősz hajról

Egy dologban azt hiszem megegyezhetünk! Az ösz haj ugyanolyan szép, mint bármilyen másik hajszín! Attól, hogy már nem vagyunk huszon harminc vagy akár negyven évesek, attól még nem kötelező az ősz hajszín! Van akinek már tizen éves korában megjelennek az ősz hajszálai! 

Az őszülés során nem a hajszál válik egyre világosabbá, hanem a normál színű pigmenteket tartalmazó hajszálak fokozatosan kihullanak és a helyükre már kezdettől fogva ősz, festékmentes hajszálak nőnek. Az ősz haj színét tehát vagy az eredeti szín és a fehér keveréke vagy csak a fehér képezi, mely a melanin teljes hiányának tulajdonítható.

Az évek alatt az ősz hajszálak aránya egyre nő, míg végül a hajzat teljesen kifehéredik. Ez kb. a 60.-70. életév körül következik be.
A haj melanocitái sokkal gyorsabban tűnnek el az idő múlásával mint a bőr hasonló sejtjei – a haj érzékenyebb az öregedésre. Az ősz haj viszont védettebb a hajhullással szemben.

Az őszülés a korral együtt jár. Szokásos, fokozatos formája az öregedés teljesen természetes élettani jelenségének tekinthető. Az első nagyobb mennyiségű ősz hajszálak 30-35 év körül jelentkeznek a halántékon, majd a 60.-70.életév körül válik az őszülés folyamata teljessé.

 

M.A.G.

Mit gondolsz erről?

Szerző: Edina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Régen néztünk göndör hajakat

Ázsiai női haj